Forsiden

Verdt å vite om synet
- en av våre viktigste sanser!

Synet er en av våre viktigste sanser, det er gjennom øynene vi opplever en stor del av verden og kan reagere på det som skjer. Samtidig vet vi at synet forandrer seg med alderen: vi ser mindre skarpt, blir langsynte og ser dårligere i mørket. Daglig påvirkning av ultrafiolett lys, tørt inneklima og andre impulser, kan virke stressende på vår synssans.

Det er mange små tips til hvordan man kan beskytte synet i hverdagen - les videre her og bli klokere på ditt syn.

Hvile og aktivitet
Det er viktig å gi øynene nok hvile og bruke dem vekslende: se på nære ting, se på fjerne ting, la øynene vandre rundt og blunke hyppig så øynene fuktes godt. På samme måte som mosjon er sunt for deg på andre måter, ser det også ut til at det er godt for synet ditt. Husk bare på å beskytte øynene mot skader hvis du utøver en idrett hvor øynene kan bli truffet av noe eller hvis det er mye støv i luften.

Få sjekket synet
Spesielt hvis du er litt opp i årene kan synet ditt endre seg, og det er viktig å få undersøkt øynene regelmessig. Aldersforandringer kommer snikende og vi oppdager kanskje ikke selv at synet er forandret eller svekket. Ofte vil en synstest avsløre noe som lett kan kompenseres med forskjellige hjelpemidler.

Advarselssignaler
Tegn på at noe kan være galt, er ubehag i øynene: kløe, rødhet eller at det uskilles væske eller sekret fra øyet. Hvis evnen til å se, eller se skarpt, plutselig blir mindre eller at det utvikles innsnevring av synsfeltet (tunnelsyn), eller man får følelsen av at en gardin går opp og ned, da er det god grunn til å få øynene undersøkt med en gang. Andre mindre alvorlige plager fra øynene, som trøtte og tørre øyne eller hodepine når man konsentrerer seg for lenge, kan ofte lindres kun ved å hvile øynene. Hvis man leser mye eller ser mye på en PC-skjerm er det en god idé å ta pauser innimellom, så øynene får mulighet til å hvile seg og endre fokus en liten stund.

Solen og synet
De fleste vet at solens ultrafiolette stråler kan skade huden, men de kan også, ved lengre tids påvirkning, skade øyet. Man bør derfor beskytte øynene med solbriller med UV-filter når man skal oppholde seg i sterkt sollys over litt tid - spesielt midt på dagen, når UV-strålingen er sterkest. En plutselig kraftig påvirkning med UV-stråler kan gi snøblindhet, eller hvis det er fra et sveiseapparat kan man få det som kalles "sveiseblink" - en akutt betennelsesreaksjon i øynene. Lengre tids UV-stråling kan gjøre linsen i øyet uklar, og svekke synet permanent. Vanlig glass - også i brilleglass - filtrerer UV-strålene, men plastikk- også brukt i briller - gjør ikke det.

"Flytere"
Mange opplever med årene at det viser seg punkt- eller trådformede ting i synsfeltet, små objekter som tilsynelatende "flyter" av sted, og som man ikke kan se helt klart. Det er som regel helt uskadelig, og normalt er det små biter med vev som har løsnet og beveger seg rundt i den geleaktige massen som utgjør øyeeplet. Man ser ikke selve bitene, men den skyggen de kaster på netthinnen. Derfor er de tydeligst i klart solskinn eller hvis man ser på en hvit PC- skjerm. Hvis det plutselig oppstår usedvanlig mange "flytere" - spesielt sammen med at man opplever lysglimt - kan det være grunn til å få sjekket om det er noe galt - f.eks. om netthinnen holder på å løsne.

Riktig kosthold
Den gamle vittighet om kaninene, som ikke trenger briller fordi gulrøtter er sunt for øynene, har en kjerne av sannhet i seg.  Noen av de gule fargestoffene i gulrøtter og andre planter vi spiser, har faktisk en betydning for et sunt syn. Betakaroten i gulrøtter kan omdannes til A-vitamin, som spiller en sentral rolle for synet. Andre lignende stoffer fra andre grønnsaker - f.eks. grønnkål, brokkoli, rosenkål, spinat og bønnespirer – mener man også spiller en rolle for synsevnen.

Generelt vil en allsidig kost med mange grønnsaker inneholde det man har bruk for - utover A-vitamin, er det sink og riboflavin (B2-vitamin), som har best dokumentasjon for sin betydning for den normale synsevne.

Tilbake
© 2008 Mezina A/S | Engenes - 4865 Åmli | Tlf. 37 18 55 00 | Fax 37 18 55 01 | Kjøpsbetingelser og vilkår | Cookie politik | mail@mezina.no
Alle priser er inkl. mva. Det tas forbehold om prisendringer, utsolgte varer eller tastefeil.