Forsiden

Hva er overgangsalderen?


Overgangsalderen er en normal hormonell omstillingsfase i en kvinnes liv. Den betegner de år eller måneder som ligger før og etter siste menstruasjon, og dermed også perioden som avslutter en kvinnes evne til å bli gravid.

Overgangsalderen kalles også klimakteriet, og er en normal hormonell omstillingsfase i en kvinnes liv.

Overgangsalderen inntreffer hos de fleste kvinner mellom 45 og 55 år. Noen har allikevel uregelmessige menstruasjoner allerede fra 40-årsalderen, selv om deres overgangsalder først inntreffer flere år senere.

Overgangsalderen er ikke en sykdom, men en helt normal fysiologisk prosess.

Hvorfor kommer man i overgangsalderen?
Perioden inntreffer når eggstokkenes produksjon av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen faller under et visst nivå. Produksjonen av de mannlige kjønnshormonene fortsetter i både eggstokkene og i binyrebarken, derfor vil mange kvinner få en lett økt hårvekst når overgangsalderen inntreffer.

Hetetokter
I forbindelse med at østrogennivået faller, stiger mengden av andre hormoner i kroppen. Noen mener det er med på å frembringe de plager som kan oppleves i forbindelse med den hormonelle omstillingen. Hetetokter er ofte de første tydelige symptomene på begynnende overgangsalder. Hudens temperatur stiger, og den blir varm og svett – spesielt i ansiktet, på ryggen og halsen.

Svettetokter
Sammen med hetetoktene kommer vanligvis også svettetokter. Mange begynner plutselig å svette fra alle hudens porer, dette er kroppens naturlige måte å sette ned kroppstemperaturen på.

Hete- og svettetoktene kommer vanligvis hurtig og uten forvarsel og kan oppleves sterkest om nettene.

Humørsvingninger
Overgangsalderen kan også gi seg utslag i humørsvingninger. Disse kan skyldes de hormonelle endringene, men det kan være mange andre årsaker til de psykiske symptomene. Alder, arbeidssituasjon, forholdet til en eventuell partner og barn som flytter hjemmefra, kan alle være medvirkende til psykiske forandringer.

Seksualiteten
Kvinners seksualitet endres ofte som følge av hormonelle forandringer. Slimhinnene blir tynnere, blant annet i skjeden, hvilket kan medføre smerter ved samleie. Noen opplever også nedsatt sexlyst i forbindelse med overgangsalderen.

Skjelettet
Bentettheten er på sitt høyeste rundt 30-årsalderen, for deretter å reduseres litt hvert år.

I årene like etter menopausen ser man ofte et større tap av benmasse. Etterpå vender man tilbake til et mindre tap, som fortsetter livet ut. Både menn og kvinner mister benmasse med årene, men menn har ca. 25 % mer benmasse å tære på, og opplever derfor sjeldnere at det blir et problem. Næringsstoffer som kalk (kalsium) og D-vitamin spiller en viktig rolle for å bevare skjelettet så sterkt som mulig når man blir eldre.

I de senere år har man fokusert spesielt på D-vitamin, da de fleste norske kvinner får tilstrekkelig med kalk. Spesielt mørkhudete og kvinner som er mye innendørs, kan med fordel øke inntaket av D-vitamin. D-vitamin kan også spille en rolle for muskulaturen, slik at man lettere holder balansen og unngår fall, som ofte medfører benbrudd hos eldre. Mosjon er med på å styrke skjelettet og fremme muskelkoordineringen – akkurat som det også av andre grunner er sunt.

Overgangsalderen er som nevnt ikke en sykdom, men en normal prosess som alle kvinner skal igjennom. Det er først og fremst deg selv som skal venne deg til de endringene som overgangsalderen medfører.

Tilbake
© 2008 Mezina A/S | Engenes - 4865 Åmli | Tlf. 37 18 55 00 | Fax 37 18 55 01 | Kjøpsbetingelser og vilkår | Cookie politik | mail@mezina.no
Alle priser er inkl. mva. Det tas forbehold om prisendringer, utsolgte varer eller tastefeil.