Forsiden

Verdt å vite om ledd og leddplager


Slitasje på leddene er et problem som rammer tusenvis av nordmenn, særlig eldre. Men også yngre kan oppleve slitasje på grunn skader, overvekt, hard treningsbelastning eller feilbelastning i forbindelse med jobb. Sykdommen kalles Artrose og gir smerter og fører til mindre bevegelighet i leddene som er angrepet.

Hva er artrose?
Når brusken mellom ledd ødelegges og i tillegg fører til forandringer i beinet som ligger rett ved, kaller vi det artrose. På røntgen kan man se at mellomrommet mellom beina er blitt mindre, og noen ganger kan en se at beinet (skjelettet) har vokst noe rundt leddspalten. Imidlertid kan det være vanskelig å finne en klar sammenheng mellom symptomene og forandringene på røntgenbildene. Man kan få artrose i ett eller flere ledd, både kne, hånd/fingre, hofte, stortåen og skulderleddet i tillegg til at kjeveleddet kan være rammet. Smerter og stivhet er de viktigste symptomene.

Behandling
Artrose kan ikke kureres, men symptomene kan lindres når de i perioder blir verre. Trening og sunn livsstil, samt vektreduksjon for dem som er overvektige er svært viktig for å begrense skadene. Kosttilskudd har også vist seg å ha en god virkning.

Kondroitin, glukosamin og kollagen er naturlige byggesteiner for brusk i leddene våre. Flere kontrollerte studier av god kvalitet har vist at inntak av kondroitin, glukosamin og kollagen over uker til måneder medfører mindre smerter hos pasienter med slitasjegikt i knær hofter og andre ledd. I langtidsstudier er det vist at disse stoffene også forebygger videre brusktap og reduserer videre utvikling av artrose.

Kondroitin og glukosamin har effekt både på smerter og bruskhøyde ved slitasjegikt og det er ikke rapportert bivirkninger ved inntak av disse stoffene. Både kondroitin og glukosamin kan derfor trygt anbefales som kosttilskudd til pasienter med artrose/slitasjegikt. Mange kvinner er arvelig disponert for polyartrose, som er slitasjegikt i flere ledd i hender og føtter, og bør derfor også ta disse stoffene som kosttilskudd før de får symptomer. Det er vist at både kondroitin og glukosamin stopper bruskreduksjon i flere kontrollerte studier.

Kondroitin, glukosamin og kollagen kan vi få i oss naturlig via maten hvis vi er flinke til å gnage av brusk i nærheten av ben og ledd når vi spiser kjøtt, fugl og fisk. Mye raffinert kost disponerer for mangel av både vitaminer og mineraler. Når vi spiser renskåret kjøtt og kyllingfilet får vi i oss veldig lite av disse stoffene som styrker og bygger opp brusk og bindevev i leddene og ryggen vår.

Betennelsesdempende og smertestillende medikamenter som benyttes mot slitasjegikt, såkalte NSAID-medisiner, kan gi bivirkninger i form av magebesvær og blødninger i magesekken. Medikamentene lindrer plagene, men de bremser ikke selve sykdomsutviklingen.

Flere kontrollerte studier har nå vist at kondroitin og glukosamin både er betennelsesdempende og medvirker til å gjenoppbygge brusk. Kroppen benytter kondroitin og glukosamin i oppbyggingen av proteoglykaner, proteiner som gjør leddbrusken slitesterk. Tanken med å tilføre kondroitin og glukosamin gjennom kosten, er at dette gir kroppen et tilskudd av byggesteiner for nydannelse av brusk.

På Balderklinikken bruker pasientene kondroitin og glukosamin mot slitasjegikt, og har hatt svært god erfaring med dette både for å redusere smerter og for å forebygge videre brusktap.

Kirurgiske inngrep

Artroskopi
Artroskopi er kikkhulloperasjon i leddspalten. Ved artrose blir dette oftest gjort i kneleddet, ankelleddet og sjeldnere i hofteleddet. Man forsøker da å fjerne den ødelagte brusken som kan irritere og gi smerte.

Osteotomi
Dette er betegnelsen på et inngrep hvor man fjerner beinvev som har vokst seg til i den aktuelle leddspalten. Man forsøker da å forme beinet slik at det får tilbake sin opprinnelige form. Et slikt inngrep kan gjøres i hoften, kneet og ved ankelen.

Kilder: www.lommelegen.no, www.mozon.no

Tilbake
© 2008 Mezina A/S | Engenes - 4865 Åmli | Tlf. 37 18 55 00 | Fax 37 18 55 01 | Kjøpsbetingelser og vilkår | Cookie politik | mail@mezina.no
Alle priser er inkl. mva. Det tas forbehold om prisendringer, utsolgte varer eller tastefeil.