Forsiden

Verdt å vite om energi og tretthet


Energi og energi er to ting som ikke alltid henger sammen. Energi målt som kalorier eller joule, får vi tilført gjennom maten. Det er mest energi i fett, dernest kommer karbohydrater og protein. Følelsen av overskudd og velvære, også kalt energi, kan ofte være fraværende selv om kroppen har nok kalorier til rådighet. Derav uttrykket ; ” vi mangler energi”.

For mye energi
Et økende problem er overvekt blant befolkningen i vestlige land. Energi i form av fett legger seg på sidebeina, fordi vi forbrenner mindre energi enn vi tar inn i form av mat. Det er mange forklaringer på problemet. Mat og drikke med for høyt fett- og sukkerinnhold, store porsjoner og for lite mosjon og fysisk aktivitet er hovedårsakene.

For lite energi
Det er mange årsaker til at man kan føle seg tappet for energi og overskudd. De ekstra kiloene med lagret energi vi har på kroppen kan dessverre ikke omsettes til overskuddet du gjerne skulle hatt. Forklaringen på tretthet og energi er sammensatt av både fysiske og mentale årsaker.

En travel hverdag både hjemme og på jobb, lite hvile og en følelse av å ikke strekke til kan ofte føre til at man føler seg tappet for energi. I perioder av livet stilles det ekstra store krav til oss, som for eksempel perioden med et nyfødt barn, eksamen, sorg, ny jobb, samlivsbrudd eller krevende fysiske utfordringer. Mange har hatt følelsen av at døgnet har for få timer og mangler tid til å ta vare på seg selv midt oppi det hele. Det er viktig å prioritere det som er viktigst og gå fullt og helt inn for de tingene man prioriterer.

Hvordan vi reagerer på de ulike belastningene kommer an på hvilke ressurser vi har å stille opp med. Å leve med litt stress er sunt og gjør oss mer oppmerksomme og vi reagerer hurtigere, men blir belastningen stor over tid, synker kroppens evne til å takle stresset.

Adaptogener – gammel viten og moderne undersøkelser
En rekke planter, adaptogener, har gjennom mange år vært anvendt i folkemedisinen som generelt styrkende og for å bedre helsen generelt. Nyere undersøkelser har avslørt hva disse plantene gjør med kroppen.

Det er dokumentert at visse planter påvirker måten organismen vår reagerer på og tilpasser seg en rekke påvirkninger som kommer utenfra. På en enklere måte kan vi si at disse plantene hever den fysiske og mentale tilstanden slik at man tåler belastninger bedre.

Adaptogener har særlig vekket interesse fordi de øker den mentale kapasiteten, som jo er sentral når vi skal yte noe ekstra. Blant de best undersøkte plantene innen denne kategorien er russisk rot, schisandra og rosenrot. Alle disse har vært kjent og verdsatt fra oldtiden og frem til våre dager.

Tilbake
© 2008 Mezina A/S | Engenes - 4865 Åmli | Tlf. 37 18 55 00 | Fax 37 18 55 01 | Kjøpsbetingelser og vilkår | Cookie politik | mail@mezina.no
Alle priser er inkl. mva. Det tas forbehold om prisendringer, utsolgte varer eller tastefeil.