Forsiden

Verdt å vite om avfallstoffer og utrensing!


Kroppens geniale rensesystem
Kroppen vår avgiftes naturlig hver dag via en rekke mekanismer, og uten disse ville vi ikke kunne leve. De viktigste avgiftningsorganene er lever, nyrer, lunger, tarmsystemet og huden.

Nyrer og lever
Nyrene skiller ut avfallstoffer gjennom urinen, leveren bryter ned og nøytraliserer giftstoffer i kroppen så de enten skilles ut via urinen eller via gallen og tarmen.

Vi kan hjelpe kroppen til å rense seg selv ved å stimulere nyrefunksjonen og stimulere leverens avgiftningsfunksjon samtidig som vi bør belaste kroppen minst mulig med nye avfallstoffer og giftstoffer. Det gjør vi best ved å unngå alkohol, tobakk og andre kjente belastende stoffer i tillegg til å spise rikelig med ferske grønnsaker, bær og frukter.

Nyrene jobber lettere med å skille ut avfallstoffer hvis vi drikker mye rent og friskt vann. Hvor mye vi bør drikke er avhengig av hvordan vi lever og hvor aktive vi er fysisk. Er du lite fysisk aktiv bør du drikke minst 2 liter daglig, gjerne 3 liter, for å opprettholde en god nyrefunksjon og lette nyrenes utskillelse av avfallstoffer. Er du fysisk aktiv bør du drikke mer. Du bør drikke rent vann, urte-te, grønn eller svart te og frukt eller bærsafter eller grønnsakssafter uten mye sukker eller salt.

Mage- og tarmsystemet
Hos voksne mennesker vil fra omkring 750 kg til mer enn et tonn mat og drikke passere tarmkanalen i løpet av et år, og i tarmen foregår det en rekke kjemiske reaksjoner som dels fører til lettere opptak gjennom tarmveggen og dels til avgiftning. Konsentrasjonen av skadelige stoffer er høyest i tykktarmen, og ved treg avføring blir disse stoffene liggende og irritere tarmveggen. En sunn tarmflora er viktig for kroppens avgiftning og nøytraliserer skadelige stoffer sammen med enzymer i selve tarmveggen som deltar i avgiftningen.

(Se også under verdt og vite om : fordøyelsen og mageproblemer).

Huden
Under hudoverflaten har vi immunkompetente celler og et aktivt antioksidantsystem som beskytter oss mot de skadelige virkningene av ultrafiolett stråling. Vi kan også skille ut skadelige stoffer gjennom svette og fordampning, og derfor er badstubad tradisjonelt blitt brukt til utrensning.

Naturlig hjelp til organene
Et kosthold rikt på frukt og bær som inneholder rikelig med antioksydanter har en avgiftende virkning. Bitre næringsmidler som grapefrukt, artisjokk, endevie (sikori) og bitre salater stimulerer utskillelse av galle og dermed utskilles av giftstoffer via galle og tarm.

Et problem er at mange av de nedbrytningsstoffene som skilles ut via galle tas opp lenger nede i tarmen. For å unngå at giftstoffer tas opp igjen etter at de er utskilt via galle, må vi spise et fiberrikt kosthold som vil binde galle og giftstoffer som skilles ut via gallen. Rikelig med fiber vil medføre at mer giftstoffer skilles ut via tarm. For å rense tarmsystemet er det anbefalt fiberrike planter som lin- og loppefrø i tillegg til klorofyll og ingefær. Her er det svært viktig å styrke tarmfloraen ved hjelp av prebiotika (inulin, FOS) og probiotika (melkesyrebakterier).

Urter
Utrensende urter har tradisjonelt vært brukt i de fleste land. I Norge brukte man ofte en såkalt ”vårkur” bestående av bjørkeblader, brennesleskudd og løvetann, som skulle virke på både lever og nyrer. Mariatistel finnes viltvoksende enkelte steder i Norge og er vanlig langs Middelhavet. I tillegg til mariatistel brukes også artisjokk som leverrens, og den er en del av matkulturen i land som tradisjonelt drikker mye vin. For å rense nyrene er de mest brukte urtene bjørnebærblader, bjørkeblader, brennesle, løvetann og einer. Sistnevnte bør ikke brukes mer enn én uke om gangen.

Tilbake
© 2008 Mezina A/S | Engenes - 4865 Åmli | Tlf. 37 18 55 00 | Fax 37 18 55 01 | Kjøpsbetingelser og vilkår | Cookie politik | mail@mezina.no
Alle priser er inkl. mva. Det tas forbehold om prisendringer, utsolgte varer eller tastefeil.